De zomer komt eraan en het is tijd voor vakantie. Veel mensen gaan de zon achterna. Ondertussen gaat de thuiszorg gewoon door en komt er vervanging. Soms lukt het niet om vervanging te regelen door het tekort aan medewerkers in de zorg; een probleem dat ook bij Tzorg speelt. Hoe fijn is het dan dat er jongeren zijn die inspringen en lekker willen bijverdienen.
Voor Didiet Milius (23 jaar) en Berit Westerbeek (22 jaar) levert tijdelijk werken als thuishulp veel meer op dan ze hadden verwacht. Samen wonen ze in een studentenhuis in Nijmegen en combineren ze hun bijbaan met werk, studie en vrije tijd. En dat gaat perfect! Waarom kiezen zij voor dit werk? En wat levert het nog meer op dan alleen een leuke bijverdienste?
Berit: “Ik was aan het zoeken naar een baantje en zag de vacature bij Tzorg. Ik kon direct aan de slag. De eerste maanden had ik vaak invaladressen, nu heb ik ook vaste cliënten.” Didiet studeert commerciële economie en werd door Berit enthousiast gemaakt.
“Ze vertelde dat ze nog mensen zochten bij Tzorg, dus ik heb een mail gestuurd en kon ook meteen terecht.” Hij heeft twee vaste adressen waar hij een keer per week naar toe gaat. “Een paar dagen in de week ga ik naar school en volg ik colleges. Twee vaste dagen houd ik aan om te werken als thuishulp. Aan de hand van mijn schoolrooster kijk ik wanneer ik terecht kan bij mijn cliënten.”
In het begin vonden zijn cliënten het een beetje raar om een student, en dan ook nog een mannelijke, als thuishulp te krijgen. “Het was even wennen, maar nu vinden ze het hartstikke leuk dat ik als jong persoon veel energie breng.”
“Wat ik heel mooi vind is dat mensen écht blij zijn met je,” vertelt Berit. “Je voegt echt wat toe aan iemands dag en bouwt een persoonlijke band op. De waardering van cliënten is heel groot. Ik haal er zoveel energie uit en je leert jezelf beter kennen. Bijvoorbeeld over hoe ik communiceer met mensen. Oudere mensen hebben een andere kijk op de wereld. Zo kun je van elkaar leren.”
Natuurlijk zijn het niet alleen maar mooie verhalen die ze horen op hun werk, soms ook heftige. Didiet: “Een van mijn cliënten is depressief geweest en zijn baan kwijtgeraakt. Ik help hem met het opruimen van zijn huis. Dat ik hem kan helpen om zijn leven weer op de rit te krijgen, geeft me heel veel voldoening.” Van tevoren had Didiet het niet kunnen bedenken, maar achter een bijbaan als thuishulp zit veel meer dan alleen schoonmaken. “Je bent ook een luisterend oor en cliënten hebben steun aan je.”
Door deze bijbaan ontdekte Berit iets belangrijks voor haar toekomst. “Onder andere door mijn werk bij Tzorg heb ik besloten te stoppen met mijn studie Ondernemerschap & Retail Management. Ik merk dat ik graag iets voor een ander wil betekenen. Het voelt goed als je mensen met kleine dingen blij kan maken.” Na de zomer start ze een nieuwe studie aan de Pabo en gaat ze jonge mensen blij maken als leraar in het basisonderwijs.
“Door dit werk heb ik echt waardering gekregen voor de thuiszorg”
Didiet en Berit begonnen met dit werk om wat bij te verdienen, maar dat is nu wel anders. Beiden halen veel voldoening uit hun werk. Didiet: “Door dit werk heb ik echt waardering gekregen voor de thuiszorg.” Datzelfde geldt voor Berit: “Ik ben meer bij Tzorg voor het werk dan voor het geld.” En met die instelling brengen zij iedere week het zonnetje naar hun cliënten.
Ook een baan voor meer?