Tzorg, CSU en Zizo lanceren de Catharina Foundation: Steun voor Vitaliteit, Verbinding en Duurzame Projecten Met trots introduceren thuiszorgorganisatie Tzorg en schoonmaakorganisaties CSU en Zizo – gezamenlijk de holding Total…
Lees artikel De meeste arbeidsovereenkomsten zijn geen voorbeeld van toegankelijkheid. Tzorg bewijst dat het anders kan met visuele arbeidsovereenkomsten voor alle thuishulpen en begeleiders. Deze overeenkomst bestaat uit begrijpelijke taal en illustraties en is daardoor duidelijk voor medewerkers die verschillende taalniveaus hebben.
De visuele arbeidsovereenkomst: begrijpelijk en persoonlijk
Het doel van Tzorg is dat medewerkers zich direct welkom voelen en met plezier bij de organisatie werken. Een belangrijk onderdeel daarvan is dat thuishulpen en begeleiders hun arbeidsovereenkomst goed begrijpen. Dat zou de basis van iedere arbeidsovereenkomst moeten zijn: is de overeenkomst te lezen én begrijpen door de medewerker? De oude arbeidsovereenkomst van Tzorg bestond uit vier pagina’s met juridische vaktaal die niet altijd zonder hulp of uitleg van anderen begrepen werd. Ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kan een juridisch document een drempel zijn.
Claudy de Koning, HR Directeur Tzorg: “We willen dat nieuwe medewerkers zich direct welkom voelen en graag voor ons werken. Met deze visuele arbeidsovereenkomst geven we invulling aan ons inclusieve HR-beleid. Een visuele arbeidsovereenkomst sluit beter aan bij veel van onze thuishulpen en begeleiders, omdat zij beter overzien waarvoor zij tekenen. Dat vinden we belangrijk, aangezien het voor medewerkers een document is dat hen zekerheid biedt. Dat is dan ook ons uitgangspunt: begrijpelijkheid en zekerheid voor onze medewerkers. Zo zetten wij onze medewerkers op één.”
Bewegen naar een inclusieve arbeidsmarkt
In samenwerking met de thuishulpen, begeleiders en het bedrijf Visual Contracts is de employee journey bij Tzorg bekeken. Belangrijk is namelijk dat het contract past bij de organisatie én de medewerker. Het is maatwerk. Er zijn dus vele mogelijkheden, maar de moderne arbeidsovereenkomst is gericht op de volgende uitgangspunten:
- Kort en bondig – klare, actieve taal op B1-niveau en dus begrijpelijk
- Juridisch waterdicht, in lijn met de laatste wet- en regelgeving
- Aantrekkelijke vormgeving en illustraties die informatie visueel ondersteunt
- Sluit aan bij de bedrijfscultuur en HR-beleid
- Duidelijkheid over wederzijdse verwachtingen
- Doet recht aan de huidige kijk op onboarding en beleving van nieuwe medewerkers
“Het is heel overzichtelijk en gewoon heel makkelijk”
Thuishulp Sonja Achmad kwam via samenwerkingspartner Stroomopwaarts in contact met Tzorg en tekende als een van de eerste medewerkers de nieuwe visuele arbeidsovereenkomst. “Het is heel overzichtelijk en gewoon heel makkelijk. De plaatjes zijn begrijpelijk en alles staat van begin tot einde goed uitgelegd. Ik zat niet meer met vragen. Ik heb erg veel zin om te beginnen.” vertelt Sonja Achmad.
Een mooie stap
Inmiddels heeft Tzorg de visuele arbeidsovereenkomst standaard opgenomen in het HRM-systeem en zet de organisatie een mooie stap in de binding met haar thuishulpen en begeleiders. Deze nieuwe visuele arbeidsovereenkomst past bij een warm welkom en onboarding van nieuwe medewerkers. De ambitie is om ook andere moeilijk te begrijpen informatie voor medewerkers te visualiseren.
Thuishulp Sonja Achmad met zorgcoördinator Zita van Adrichem.