Daan Bakker, Projectleider MDT Missie en Dennis Ruiter, Innovatie Specialist Total Care (CSU, Tzorg en Zizo) kennen elkaar al jaren. Toch kreeg hun vriendschap vorig jaar een nieuwe invulling toen ze samen de mogelijkheden voor een samenwerking onderzochten. Al snel ging een pilot van start en binnen enkele maanden stond de samenwerking tussen Total Care en MDT Missie als een huis.
Ben jij onder 30 jaar? Dan krijg jij de kans om onder werktijd deel te nemen aan een bivak van MDT Missie. De Maatschappelijke Diensttijd Missie (MDT) is een programma van het ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) die jongeren de kans geeft om in zichzelf en de samenleving te investeren. Jongeren van 17 tot 30 jaar kunnen meedoen. Het maakt niet uit welke opleiding je doet of welke achtergrond je hebt. In een gemixte groep ga je op militaire bivak, doe je vrijwilligerswerk en werk je aan je persoonlijke ontwikkeling. Meedoen is gratis (ter waarde van € 1.700) en je krijgt een officieel certificaat van Defensie en een Europass certificaat voor vrijwilligerswerk.
Total Care onderzocht de mogelijkheden voor het aanbieden en integreren van een MDT project. Al snel vond de organisatie een goede match met MDT Missie, het MDT project van het Ministerie van Defensie, Stichting TijdVoorActie en Young Experience. Het MDT Missie traject sluit aan bij de waarden van de organisatie, Innovatief, Persoonlijk en Verantwoordelijk en is vanaf nu onderdeel van het huidige aanbod aan trainingen en opleidingen. “Tijdens het bivak ligt de nadruk op samen, waarbij het niet draait om wie de snelste is. Dit sluit naadloos aan bij de kernwaarden van Total Care.”, aldus Dennis.
Met de unieke kans om kantoor te verruilen voor een driedaags militaire bivak op een kazerne onderscheidt MDT Missie zich hiermee van het rijtje “gewone” trainingen en opleidingen.
Deelname aan MDT Missie levert zichtbare voordelen op voor de werkvloer. Onder begeleiding van een militair instructeur en coach gaan werknemers drie dagen lang aan de slag met persoonlijke ontwikkeling. Niet een stoffige presentatie, maar een goed georganiseerd traject dat op unieke wijze persoonlijke groei stimuleert en maatschappelijke impact creëert. Werknemers komen terecht in de professionele context van een militaire kazerne en doorlopen situaties die ze normaal gesproken niet zouden ervaren. Door middel van verschillende groepsopdrachten leren werknemers meer over teamontwikkeling, samenwerken en leidinggeven aan een groep. De groepsopdrachten in het veld worden afgewisseld met coachingsessies waar aandacht wordt besteed aan individuele doelen en de evaluatie van het groepsproces. Daarbovenop worden elementen zoals tijdsdruk toegevoegd, wat bijdraagt aan de vorming van discipline en verantwoordelijkheid.
Na het bivak zetten werknemers zich in voor de maatschappij door middel van vrijwilligerswerk. Tijdens de Sociale Missie komen werknemers in contact met mensen uit een andere leefomgeving en krijgen ze de mogelijkheid om hun talenten verder te ontwikkelen. Een mooie manier om als organisatie gezamenlijk maatschappelijke impact te maken.
Tot op heden hebben enkel kantoormedewerkers toegang tot het programma, waarbij het streven is om in de toekomst het traject ook aan te bieden voor o.a. thuishulpen en begeleiders.